Soleksem

Jag får flera frågor om soleksem. Antagligen beror det på att detta inte riktigt räknas som en ”hudsjukdom”, och att det inte finns så mycket information på nätet om det. Det finns många anledningar till att man ska vara försiktig med att sola, men soleksem är egentligen inget farligt. Innan man utsatts för sol är pigmenteringen låg. När huden utsätts för sol svarar hudcellerna genom att producera ökad mängd keratin, ”pigmentämne”. Detta är en typ av ämne som ”skuggar” underliggande vävnad, och skyddar kroppen mot UV-strålning. Denna process tar dock några dagar, och det krävs upprepad exposition för solljus för att bygga upp ett bra skydd.

Vad är soleksem?

soleksem

Klicka för större bild

Vissa drabbas av röda prickar, eller i värsta fall tom blåsor. Det kan vara svårt att bedöma om det rör sig om enbart ”solutslag”, eller om man i själva verkat har bränt sig. Soleksem kliar oftast, och klådan kan sitta i några dagar. Det är inte ovanligt att man samtidigt har bränt sig, och då kan det vara svårt att skilja tillstånden åt.

Man vet inte exakt vad som orsakar besvären. Mycket tyder på att solens uv-strålar reagerar med någon beståndsdel i huden. Denna uppfattas sedan som ”främmande” för kroppen. Immunförsvaret angriper därför huden så att det uppstår en lätt inflammation. Av någon anledning blir man sedan mer tolerant mot solen under sommaren. Utslagen klingar av och försvinner. Året därpå kommer besvären däemot i regel tillbaka.

Soleksem karakteriseras av:

 • Intensiv klåda, man kan oftast inte motstå att klia
 • Sveda
 • Rodnad hud
 • Röda prickar, särskilt kring hudens porer
 • Uppkommer några timmar efter solexposition

Behandling och lindring

Om eksemet är påtagligt och svider och kliar kan man använda en receptfri kortisonsalva. Fråga på apoteket efter konkreta behandlingsråd. Många tycker dessutom att det lindrar med en återfuktande hudkräm. Vissa föredrar aloe vera framför andra hudsalvor, men det finns inga starka bevis för att detta skulle lindra bättre än vanlig hudsalva.

Hur kan man lindra soleksem?

Tips mot soleksem:

 • Smörj in huden med en återfuktande salva eller hudlotion.
 • Jag har hört att vissa smörjer in sig med yoghurt. Det lär ha en kylande effekt som säkert känns bra för en del, men jag skulle inte tro att det direkt har någon botande effekt.
 • Aloe vera. Många beskriver att de tycker aloe vera fungerar särskilt bra mot solutslag. Om man skall lita på den medicinska litteraturen finns det inga starka bevis för att aloe vera skulle vara bättre än andra krämer. Å andra sidan är det knappast skadligt  heller. Det kan vara värt att prova.

Förebygga soleksem?

De allra flesta upplever besvär framförallt på våren eller tidigt på sommaren då de vistas i solen för första gången på året. Det är också relativt vanligt att soleksem blossar upp vid exempelvis en resa till Thailand mitt i vintern.

Vad kan man dra för slutsatser av det? Jo, att huden är som känsligast när den inte är van vid sol.

Det morötter, betakaroten och soleksemfinns vissa studier som har visat att uppkomsten av soleksem kan minskas genom intag av vitamin C, D-vitamin och Kalcium, men dessa studier är relativt tvivelaktiga. Däremot finns det starka bevis för att intag av ”betakaroten”i god tid innan man ska vistas i solen, har en skyddande effekt. Det finns flera synonymer för betakaroten:

 • betakarotin
 • karoten
 • karotin
 • provitamin A

Intag av betakaroten är inte farligt

Ibland hävdar vissa att betakaroten skulle kunna vara farligt. Det är en myt som baseras på onormala förhållanden. Det finns resultat som tyder på att ett överdrivet intag av betakaroten skulle kunna öka risken för bl.a. cancer på lång sikt. I dessa studier handlar det dock om intag under flera år, och i vissa studier rörde det sig om personer med ökad risk att utveckla cancer redan från början. Det kan tyckas märkligt att man då genomförde dessa studier. Man testade dock hypotesen att antioxidanter och betakaroten skulle skydda mot cancer, vilket var fullt rimligt. I själva verket visade det sig emellertid att överdrivet intag hade negativa effekter på lång sikt.

Så länge man inte överdriver och vräker i sig extra vitaminer och antioxidanter så är det dock inte farligt. Liksom med allt annat så är lagom bäst. Förutom att skydda mot soleksem så blir huden även något brunare av betakaroten. Därför ingår det i många hälsokostpreparat för att få en vackrare solbränna. Betakaroten i lagom dos kan du köpa här.

Soleksem vid graviditet

Vissa upplever att de får ökade besvär av soleksem vid graviditet. Ibland kan besvären uppkomma för första gången när man är gravid, trots att man aldrig haft dessa problem tidigare. Detta beror på att hudens pigmentering förändras pga hormoner. Man bör generellt vara extra försiktig med att sola, och använda solskyddskräm då man är gravid. Huden kan vara extra känslig.

Är soleksem farligt – ökar det risken för hudcancer?

Det finns inget som bevisar att solutslag i sig skulle öka risken för malignt melanom, eller annan hudcancer. Däremot kan man tänka sig att dessa personer kanske är något mer känsliga för att sola. När det gäller solning bör man dock generellt vara försiktig, oavsett hudtyp och hur känslig man är. På cancerfondens hemsida finns en hel del bra information om solning och hudcancer.

Varför får jag soleksem av solarium?

Märkligt nog får vissa soleksem av solarium, men inte i samma utsträckning ute i solen. För vissa är det tvärtom. Jag har dessvärre inte hittat någon bra förklaring till detta. Det tycks inte vara speciellt utforskat ännu. Men man kan i alla fall konstatera att det är viss skillnad i sammansättning och våglängder mellan dessa ljuskällor. Att sola solarium är alltså inte exakt samma sak som att utsätta sig för direkt solljus.

Varför får man oftast soleksem i ansiktet?

Detta beror helt enkelt på att ansiktet är ett oskyddat parti och oftare utsätts för solens UV-strålar. Huden i ansiktet är i regel också tunnare och känsligare. En annan vanlig lokalisation för soleksem är på bröstet, eller överarmarna.

Rekommenderad läsning:

Solkräm | solskydd som är skadligt för hälsan?

Solallergi | allergisk reaktion mot solen?

 

Foto av Grant Cochrane via FreeDigitalPhotos.net

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  • Nej det är inte farligt. Frågan är väl snarare om man verkligen vill göra det, med tanke på att det kliar och svider en hel del. Men å andra sidan kanske man inte har något ”val”. Jag tänker att man kanske jobbar utomhus, eller är på solsemester och inte gärna vill sitta inomhus hela dagen? I det fallet skulle jag rekommendera att åtminstone försöka täcka områdena som drabbats av soleksem med kläder, använda en solhatt etc, om man nu inte kan vistas i skuggan.

 1. Hej!
  Jag har soleksem på bröstkorgen, röda prickar. Det ser nästan ut som finnar, förutom att det inte kommer något om man klämmer på dom.
  Dom kommer om jag suttit i solen länge och set kan klia.
  Om jag vill fortsätta sola bröstkorgen, hur gör jag då?
  Finns det någon salva som botar även om man vill fortsätta sola?

  • Soleksem går vanligtvis över på c:a ett dygn. Dagen efter brukar man alltså åter kunna vistas i solen igen, eller åtminstone dagen därefter. Man kan skynda på processen genom att använda kortisonsalva eller kortisonkräm.

   Eftersom soleksem beror på att huden blir inflamerad kan man behandla med hydrokortisonsalva, som alltså lindrar inflamationen. Det finns att köpa receptfritt på apoteket. Det tar dock några timmar till ett halvt dygn innan kortison hunnit få full effekt. Därför bör man alltså smörja på det samma dag som eksemet uppkommit, om man önskar sola dagen därpå.

   Man kan smörja in salvan morgon och kväll ett par dagar tills eksemet lagt sig. Man kan sola samma dag man smortin sig, men man bör inte smörja sig precis innan man sätter sig i solen.

   Sedan finns det olika ”after-sun” lotion etc man kan använda, som återför fukt och säkerligen har en viss effekt, men vissa tycker att de svider en del och undviker dem därför.

   Kliar dina utslag fortfarande lika mycket dagen efter?

 2. Hej

  Min dotter på 4 år får säsångsburna utslag , dvs på sommaren, dom har börjat nu igen brukar komma när det varit fuktigt varm och soligt, klia väldigt mycket och är små knottrigt dom finns i ansikte nacke bakom öronen och på bröstet och armarna i bland benen. Det brukar sitta i ca en vecka för att vara borta några dagar och komma igen, jag vet inte vad det är men jag smorjer alltid in henne med solkräm. kan man få soleksem även om man inte vistas i solen direkt utan bara av värme,, har du hört något liknande? hydrokortison salva verkar inte hjäla det kliar lika mycket ändå, hon river säg även i hårbottnen även om man inte kan se något där. tacksam för svar.

  • Hej!

   Det du beskriver låter faktiskt mer som värmeutslag. Jag skrev faktiskt ett inlägg om detta för bara ett par dagar sedan, eftersom många mailat liknande frågor. Du beskriver att utslaget kommer när det är varmt och fuktigt, och det bildas små knottror. soleksem brukar man bara få på försommaren, men sedan brukar huden ”vänja sig” och problemen brukar inte hålla i sig hela sommaren.

   Om det är värmeutslag så kan UV-dräkter göra det värre, då man kapslar in huden. Men annars är dessa dräkter mycket bra, jag vill inte tala negativt om dem på något sätt.

   Läs gärna inlägget om värmeutslag. Sedan tycker jag du ska uppsöka en läkare och visa upp utslagen. Har du redan gjort det, gå dit igen och fråga vad de anser om teorin att det skulle kunna vara värmeutslag. Detta är inte direkt en ”hudsjukdom”, och därför är en del läkare inte så medvetna om tillståndet. Det är inget man får lära sig om under utbildningen så att säga.

   Ett av syftena med denna hemsida är att lyfta fram flera av de hudåkommor som faktiskt är relativt vanliga, men som både patienter och även ibland läkare inte känner till så mycket om.

   Lycka till!

   • men hon har det aldrig på vintern och hon blir ju även varm då i overallen eller när hon sover osv det kommer bara när det är varmt ute dvs inte när hon blir varm, hon har haft det nu sedan i lör och då var det varm ute det har inte blivet bättre och hon river sönder sig, vi ska på allergi utredning på sjukhuset det är bara så att det tar 1-2 månader innan vi får tid för dom har så mycket :(

    • Beträffande värmeutslag så är det mycket vanligare på sommaren. Visst kan man även bli varm på vintern, pga klädsel etc, men luften är mycket torrare. Sedan kan värmeutslag visa sig på ett paradoxalt sätt. Vissa får det endast av fysisk träning, men kan ändå bada bastu obehindrat. Andra får det bara om de reser utomlands, men har inga besvär i Sverige på sommaren. Andra får det endast av bastubad, men aldrig annars etc etc… För andra är det precis tvärtom.

     Allergiutredning låter annars också klokt, både för att utesluta födoämnesallergi eller kontakteksem.

 3. missade att skriva innan att det är 3 sommaren hon får dessa utslag och hon har fått dom även om hon bär uv badkläder och insmord i solfaktor 50 och bär solhatt.

 4. Hejsan – jag brukar få soleksem och har testat lite olika för att lindra eller inte drabbas och har kommit fram till att om jag solar solarium (kortaste tiden, en gång i veckan eller varannan vecka beroende på hur soligt det är ute) så får jag inte solexem alls =o) Får upprepa ”behandlingen” några gånger men efter några veckor brukar jag inte behöva mer solariumsessioner. Jag skulle vanligtvis inte rekommendera solarium men det har hjälpt mig så det kanske är värt att testa i måttliga mänder om man inte står ut med sina eksem …

 5. Hej! jag misstänker att jag drabbats av soleksem, men min klåda och sveda har varat i flera veckor trots flera sol fria dagar. Borde jag oroa mig för att det är något annat som gör min hud så irriterad? Jag kliar snart sönder mig själv. Jag har försökt lindra klådan med hydrokortison och en väldigt fet hudkräm men det hjälper inte alls.

  • Hej!

   I så fall låter det inte som typiskt soleksem faktiskt. Det finns ju andra orsaker till att man kan få hudutslag av att vistas i solen. Att man äter vissa mediciner till exempel. Eller att man använt en hudkräm som man får utslag av när man solar. Bara för att nämna ett par exempel.

   Eller så har det inte alls med solen att göra, det kanske bara var ett sammanträffande att det startade precis när du började sola? Tycker du skall uppsöka en husläkare om det varat i flera veckor och inte blir bättre, trots att du provat kortison. Man skall inte behöva stå ut med klåda och sveda i flera veckor, det finns säkerligen bättre behandlingatt erbjuda.

 6. BARNPUDER!!! Det enda jag använder mot solklådan som kommit och gått sedan jag var barn. Funkar fantastiskt och går inte att överdosera. 😀

  • Mycket intressant tips! Har inte hört det förr. Det används mot irriterad hud hos småbarn med god effekt, och det låter logiskt att det även skulle fungera mot soleksem. Ofta är det dessa små ”knep” som fungerar bäst. Garanterat biverkningsfritt också ;).

   Skulle vara spännande att höra folks åsikter hur det fungerar mot andra hudåkommor också.

   (Gillar verkligen layouten på din hemsida, såg att du inte vill kalla det för blog, för övrigt…)

 7. Hej!
  Jag har alltid trott att jag har soleksem vilket kom första gången på sommaren då jag var gravid. Men efter läst på denna sida så blir jag osäker då mina inte kliar eller på ngt annat sätt irriterar mig än att det inte ser bra ut. Använder solskyddsmedel men det verkar inte ha ngn effekt och trots försiktig solning på våren så kommer utslagen när jag solat mycket på sommaren för att sitta i fram till hösten. Eksemen uppstår alltid på armar och ben och även lite på magen, ingen annanstans. Vad kan det vara? De är röda och upphöjda och sitter i ansamlingar.
  Jessica

  • Knepigt det där. När patienter säger att de har ”soleksem” men besvären inte går över inom några veckor så brukar jag i första hand gå igenom om de tar några läkemedel. Jag vet att vissa reagerar med utslag omde tagit ”vanliga värktabletter”. Det gäller däremot långt ifrån alla.

   Sedan när det gäller kvinnor vet jag att många hudbesvär, eksem, akne, psoriasis, ”solutslag etc kan påverkas negativt (men även positivt!) av hormonpreparat (p-piller etc). Jag har sett mycket hudrelaterade besvär som uppkommit (eller förbättrats) när man bytt dessa preparat.

   Jag har också stött på personer som tycks vara ”allergiska” mot vissa solskyddskrämer. När de har bytt produkt så har deras symtom försvunnit. Deras besvär har alltså egentligen inte varit direkt kopplade till själva solen. Vidare kan vissa mjukgörande krämer och salvor ge hudutslag hos vissa personer när de solar.

   Sedan finns det en rad ovanliga diagnoser/tillstånd som endast ger ökad känslighet för sol och därtill hudutslag. Har man inte kunnat hitta orsaken till besvären via husläkaren, kan en hudläkare bistå med långt fler förslag på diagnoser och utreda detta närmare.

   Jag har också skrivit mer om ämnet i nedanstående artikel om ”solallergi”, eftersom jag fått flera liknande frågor:

   http://eksemfri.se/solallergi-allergisk-reaktion-mot-solen/

 8. Jag har fått soleksem av solarium och har därför slutat sola. Jag har solat mycket solarium och efter en lång tid fått soleksem, kan det här leda till att jag inte kan vistas i solen alls?

  • Hej Sanna, nej det är inte särskilt troligt. Soleksem är inte heller något kroniskt tillstånd. Det är en typ av hudreaktion som brukar uppkomma de första gångerna man solar på våren/sommaren. man kan också få det om man inte solat på länge, och plötsligt solar solarium. Om man har någon form av hudutslag eller eksem som inte går över efter en tids solande (dagar till någon vecka) så är det sannolikt inte soleksem. I så fall låter det mer som att det skulle vara någon annan form av eksem.

 9. Hej. Jag solade solarium för två veckor sen och fick myggbettsliknande utslag vid magen som kliade som bara den, nu har jag även fått på låret och på armen… De blir inte så mycket större men jag blir lite röd runt. Tar aloevera gel flera ggr per dag. Är de solsken?

  • Om det är soleksem så skall det ge med sig efter ett par dagar. Om det kvarstår längre än så är det sannolikt något annat. Att det skulle bli värre och uppkomma på fler ställen på kroppen efter några dagar låter som något annat.

 10. Hej!
  Jag har inte haft soleksem på säkert 7 år och idag fick jag på händerna, väldigt konstigt ställe tycker jag. Jag äter tabletter som har en sällsynt biverkning som är ”känslighet för solljus” Så nu undrar jag om du vet ifall de hjälper med solskyddsfaktor framöver? Eller finns de ngt bra som förebygger?

  • Om man får utslag pga kombinationen läkemedel och sol så handlar det sannolikt om något som kallas för ”fototoxisk reaktion”. Det är inte riktigt samma sak som soleksem, men symtomet, utslag efter man har solat är ju detsamma.

   Vad som hjälper i det fallet beror helt på vilket läkemedel det rör sig om. Man kan ofta utläsa ur FASS om symtomet är övergående, eller om man helt ska försöka undvika vistelse i sol en tid. Så kan bl.a. vara fallet om man står på en antibiotikakur.

   Om det står i FASS att man skall undvika solen så är det detta som gäller. Jag vet att vissa kör med hög solskyddsfaktor, vilket ger ett visst skydd, men är inte att rekommendera.

   Om det står i FASS att det ”kan” ge utslag, men inte utförligt att man måste undvika solen helt så skulle jag rekommendera att man frågar läkaren som skrivit ut preparatet. Det får bedömmas från fall till fall beroende på vilken diagnos och vilket läkemedel det gäller. Inte helt lätt att svara på generellt.

 11. Hej! Jag använder nu aloe vera kräm för mina soleksem och det fungerar sakta men säkert. Är det okej att sola solarium med soleksem eller blir eksemen värre då?
  Tacksam för svar!

  • Man bör vänta några dagar tills det lagt sig. Huden har blivit irriterad och behöver vila sig lite.

   MVH/John

 12. Hej! Jag undrar om man kan ta betakaroten i förebyggande syfte mot soleksem om man är gravid. Hittar ingen info om detta.

  • Alla läkemedel som listas i FASS är klassificerade utifrån om de kan användas vid graviditet eller ej. Klassificeringen bygger på studier och den erfarenhet man har av användningen hos gravida.

   Dessvärre så är betakaroten inget läkemedel och ingår ej i FASS. Det finns därför inga tydliga riktlinjer om man kan använda det under en graviditet eller ej.

 13. Hejsan!
  Jag åkte utomlands för drygt 1 månad sen ,fick massor av småfinnar på båda fötter och på inre låren och det kliade fruktansvärt mycket , kliade mig hela tiden medan jag solade ,trodde att jag hade ätit som jag va allergisk mot , fast när jag kom tillbaka från resan så försvann det efter flera dagar , fast nu de ställen som soleksemen va på foten är väldigt torrt o man ser prickarna av de små finnarna där det är torrt , försöker smörja men det försvinner inte !! Vad ska jag använda för läkemedel ?

 14. Hej,

  Jag har haft soleksem ett antal gånger p.g.a känslig hud.
  Senast jag fick det var jag i kontakt med allergi centralen på ett av våra sjukhus och dom sa att jag absolut inte skulle ta aloe vera kräm, tyvärr var redan olyckan sked och jag hade det över hela ryggen.
  Dock finns det ett par receptfria läkemedel som gjorde susen och den olidliga klådan försvan efter någon timme.

 15. Hej! Jag har har fått nått som liknar solexem på en vad, händer och underarmar, inte alls där andra får. Det har kommit sent på sommaren och börjat på händerna där jag inte borde vara känslig. Tar ingen medicin, jag undrar om min ålder med vallningar kan ha betydelse, det brukar ju kunna ställa till med en massa bekymmer!

 16. Hej! Jag har alltid varit känslig mot solen, när jag var runt två så märkte mamma det första gången. Men nu börjar jag bli trött på detta! Nu senast när jag var utomlands så fick jag psoriasis liknande utslag över hela smalbenen/vaderna, nässelutslagsaktiga utslag, nästan bölder, på låren! Jätte knottriga händer & fötter. Nässelutslag på bröstet. Armarna & magen fick jag andra små utslag på. De flesta kliar men låren gjorde ont!! Endast ryggen & ansiktet som oftast är fritt från utslag på mig.. Finns det verkligen inget man kan göra åt detta? Har testat alla möjliga salvor & piller, har Apotekets solkräm för ”känslig hud” & egentligen så behöver jag knappt smörja mig för har superpigment.. Riktigt surt att kunna vara en dag i solen på semestern & sedan sitta i skuggan resten av sommaren :( Mina utslag brukar inte försvinna förän efter drygt en vecka & då måste jag ha strikt solförbud!

 17. Hej!

  Jag är i Australien och brände mig första dagen (2 dagar sen). Det är fläckvis över benen och även över bröstkorgen. I två dagar har jag smörjt mig med aloe vera lotion, men det blir ikte bättre. Det är inga blåsor utan enbart rött och ömt. Jag köpte precis kortisonsalva på ett apotek och håller mig borta från solen. Något mer jag kan göra? Hur länge ska det sitta i egentligen? Hemma brukar det lägga sig snabbt.

  Med vänlig hälsning,
  Linda

 18. Hej! Jag spelade brännboll ute en hel dag och märkte inte att jag började bli röd, när jag kom hem så märkte jag att jag var illröd. Nu är det 3 dagar efter detta och det har uppstått solsveda, vad ska jag göra?! Jag har haft det i 2 dagar. Jag har skola imorgon och jag ska sjunga konsert! Jag måste få bort de!!!!

 19. Hej!
  Jag fick solexem för fem år sedan nåt såm jag har inte haft tidigare i måntenegro jag kliade tills jag börja blöda.Efter kontak med läkare där fik jag veta att det är solexem jag fick en spruta i skinkan det gik över för cirka femton minuter jag var rigitt nöjd. Jag har sama problem här i Sverige hela tiden men här fin inte samma medicin man undrar vad är frågan om vil läkarvårdn inte hjälpa folk eler vad?
  Är det nån såm kan svara på detta.