I Sverige beräknas över 20% av alla barn utveckla någon from av allergi. Det är en väldigt hög siffra, som dessutom sakta men säkert stiger. Intressant nog varierar förekomsten av allergier globalt, och den är mycket lägre på vissa andra håll i världen. I Afrika vet man knappast vad allergier är för något, eftersom det är så pass ovanligt. Men man behöver faktiskt inte åka så långt för att se en märkbar skillnad. Det räcker att jämföra med baltländerna på andra sidan östersjön, så är allergiförekomsten mycket lägre. Nästintill obefintlig. Därav ligger det nära till hands att anta att det är något i vår omgivning eller våra levnadsvanor som är boven i dramat.
Hygienhypotesen
Den sk ”hygienhypotesen” myntades år 1989 av engelsmannen David Strachan. Han noterade att barn som har många infektioner tidigt i livet, inte tycks vara lika benägna att utveckla allergier. Man har sedan spekulerat i att ett immunförsvar behöver rätt stimulans för att utvecklas. Dess uppgift är att skydda oss mot bakterier och virus. I frånvaro av denna ”träning” tycks immunförsvaret löpa amok och istället reagera på ofarliga ämnen i vår omgivning. Alltifrån födoämnen till pollen eller pälsdjur.
Är detta inte lite skrattretande? Om man har det ”för bra” så drabbas man istället av allergier?
Är det bättre att växa upp på landet än i stadsmiljö?
Länge hävdade man att barn som växte upp i lantbruksmiljö inte utvecklade allergier i särskilt stor utsträckning. Efterhand insåg man dock att risken snarare tycktes vara ökad för vissa individer. Genom att studera gener har man nu konstaterat att det är en kombination av genetik och uppväxtmiljö som ligger bakom detta.
- Lantlig miljö kan skydda mot allergier, men bara om man har en viss genuppsättning.
- Exakt vilken genuppsättning som krävs är dock oklart, och något garanterat skydd finns inte.
Vaccinationer – boven i dramat?
Det finns nuförtiden många som ställer sig tveksamma till vaccinationer. Framförallt efter massvaccineringen mot den hotande fågelinfluensan, som ledde till att flera fall av svåra biverkningar uppmärksammades. Enligt socialstyrelsen så råder dock fortfarande samma rekommendationer. De vacciner som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet skyddar mycket effektivt mot farliga och riktigt otäcka sjukdomar. Långt farligare än allergier. Så att undvika vacciner enbart för att eventuellt minska risken för att utveckla allergi rekommenderas inte.
Kan man alltså minimera risken för att bli allergisk?
Förekomsten av allergier varierar även inom Sverige. En intressant observation är att barnen bland antropologerna i Järna inte tycks utveckla lika mycket allergier. Forskare har länge studerat detta fenomen, men ännu har man inte lyckats förklara varför det är så. Den antroposofiska livsstilen skiljer sig på många plan, och det är inte helt lätt att bevisa vilka faktor som är viktigast. Sannolikt är det multifaktoriellt. Att växa upp med en antroposofisk livsstil tycks åtminstone skydda mot allergier – av oklar anledning.
Så vad kan man lära av hygienhypotesen?
Hur kan man minska risken att bli allergisk?
Det är en fråga som forskare länge försökt besvara. Baserat på hygienhypotesen ligger det nära till hands att gissa att man kan påverka risken genom att vidta några enkla åtgärder. Att inte städa lika ofta? Att skaffa husdjur? Skaffa sommarstuga på landet?
Dessvärre är det inte så pass enkelt. Baserat på hygienhypotesen kan man fortfarande bara konstatera att den västerländska livsstilen ökar risken för att utveckla allergier. Det går inte att komma runt detta genom några enkla åtgärder. Åtminstone inte vad vi vet idag. Att exempelvis växa upp med husdjur kan ha en direkt negativ inverkan för vissa, men utgöra en skyddande faktor för andra.
Sammanfattningsvis bör man alltså inte basera sina beslut om att skaffa husdjur etc, med hänsyn till risken för att utveckla allergier. Välj dina levnadsvanor så som du önskar. Om du trots allt blir allergisk är det tråkigt, men klandra inte dig själv för att du levt felaktigt på något sätt.
Lämna ett svar