Kan intag av vitamin B5 (Pantotensyra) i mycket höga doser lindra eller t.o.m. bota akne?
Om man googlar efter ”vitamin b5 eller pantotensyra (+akne)” så hittar man flera små ”ehandelsbutiker” som säljer denna substans. Alla utlovar de förvånansvärda behandlingsresultat mot akne. Det enda man behöver göra är att äta skyhöga doser av vitamin b5 under en längre tid. Luktar bluff lång väg.
Dessa butiker har följande gemensamt:
- Det framgår inte vem som står bakom ”företaget”. Man hänvisar endast till ”vi” eller sidans namn. I bästa fall framgår en gatuadress, och ev ett telefonnummer, men det är aldrig i bruk. I annat fall är det ett utländskt företag som påstås stå bakom. På vissa sidor anges ett organisationsnummer och företagsnamn, men kollar man sedan upp detta på exempelvis allabolag.se, så är versamheten i själva verket registrerat i ett helt annat namn.
- Den medicinska faktan som beskrivs är flummig och delvis helt inkorrekt. Det är uppenbart att man inte har koll på terminologin.
- Språket är inte det bästa. Hur många särskrivningar har ett seriöst företag på sin hemsida?
- Webadresserna är typiska för spamsidor, dvs överensstämmer exakt med sökordet.
Forskning om vitamin b5 och akne
Det är egentligen fel att tala om någon omfattande ”forskning” i ämnet, när det i själva verket bara rör sig om en enda forskningsartikel. År 1995 presenterade forskaren Leung en teori om att intag av höga doser vitamin b5 skulle kunna bota akne. Studien var dock undermåligt designad, och de goda resultaten har ej kunnat påvisas igen. I övrigt finns det inga vetenskapliga artiklar att tillgå. Inom betydligt snävare forskningsområden hittar man vanligtvis massor av publicerade resultat. I de fall något ej kan bevisas, blir ingenting publicerat. Ett mönster som tyder på att en teori var totalt felaktig.
Leungs arbete dög dessutom bara till att publiceras i tidsskriften ”Medical Hypotheses”. Tidsskriften publicerar intressanta teorier, men där forskningen ännu är ”fragmentarisk”, så som redaktionen själva beskriver det. Denna tidskrift är ett intressant forum och komplement till andra tidskrifter, men det är definitivt inte en ”seriös vetenskaplig tidsskrift”. De som marknadsför vitamin b5 mot akne försöker hävda motsatsen.
För den som är insatt i hur medicinsk forskning bedrivs, är det uppenbart att en enda artikel som publicerades för över två decennier sedan inte säger särskilt mycket. Det är nämligen så att när intressanta rön presenteras kommer massor av andra forskargrupper världen över att haka på och försöka upprepa eller förfina dessa resultat. I det här fallet har det dock inte presenterats en enda seriös vetenskaplig artikel i ämnet därefter. Inte en enda artikel som påvisar tillstymmelse till stöd för hypotesen.
Positiva behandlingsresultat?
Att dessa hemsidor själva stoltserar med ”riktiga citat” från nöjda kunder skulle jag ta med en viss nypa salt. På en rad diskussionsforum förekommer dock historier om folk som trots allt upplevt positiva effekter av vitamin b5. Akne är dock ett tillstånd som kommer och går, varav det är svårt att dra några slutsatser. Minst lika många tycker å andra sidan att de blivit direkt försämrade. Sedan är det alltid svårt att lita på kommentarer online. Den som försöker sälja bluffprodukter försöker säkerligen själv ”sprida ett gott rykte” lite varstans på nätet.
Vitamin B5 saknar biverkningar?
Vitamin B5 mot akne marknadsförs som skonsamt och helt fritt från biverkningar. Ofta jämförs vitaminerna mot Roaccutan, vilket är en behandling mot akne som endast specialistläkare brukar förskriva. Roaccutan kan å andra sidan medföra en hel del biverkningar, det råder det inga tvivel om. Men Roaccutan är inte det enda läkemedlet som kan förskrivas mot akne. Det finns andra alternativ med långt färre biverkningar, om patienten nu skulle drabbas av sådana. Att vitamin B5 saknar biverkningar stämmer visserligen, men detta gäller för i princip alla preparat som också saknar verkan. För att behandla akne rekommenderas mycket höga doser, men överskottet sköljs endast ut med urinen. De doser som rekommenderas är många gånger högre än vad kroppen egentligen kan ta upp.
Mycket lönsam bluff
Tillverkningskostnaden för preparatet är inte speciellt hög. Återförsäljarna slänger sig gärna med termer såsom ”högsta kvalitet” och ”bästa tillverkare”. I själva verket slår jag vad om att de inte har en aning var deras piller eller pulver egentligen är tillverkade någonstans. Burkarna är oftast av enkel karaktär, med en egenhändigt designad etikett. I vissa fall saknas etiketten helt!
För att erhålla god effekt rekommenderas också mycket höga doser, uppemot 5-10 gram dagligen. Tabletterna är oftast endast på ett halvt gram (500 mg). Vidare framhålls att det krävs flera månaders behandling för att se resultat. Räknar man på det hela, kommer man fram till att det således kostar åtskilliga tusen kronor att testa en kur.
Att sätta upp en e-butik idag tar inte många timmar, och kostar inte speciellt mycket. Det finns till och med gratistjänster för ändamålet. Det är inte mycket svårare än att starta ett konto hos facebook eller dylikt.
Om vitamin b5 nu skulle vara en så fantastisk produkt mot akne som det påstås, varför marknadsförs det då endast av obskyra hemsidor på nätet? Hade det varit så fantastiskt som det påstås hade industrin tagit del av kakan illa kvickt.
Hade Leungs teori stämt hade han, och framförallt flera andra, kunnat bevisa den återigen. Något som ännu inte skett. Du kan själv ta en titt på pubmed.com, som är den största databasen för medicinsk forskning som finns. Leung publicerade en artikel 1995, i en relativt intetsägande tidsskrift, och därefter har det varit stendött på den forskningsfronten:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=acne+vitamin+b5
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=pantotenic+acid+acne
Betänk detta innan du väljer att spendera åtskilliga tusenlappar på denna bluffprodukt…
Mia says
Har testat det där en gång men märkte ingen skillnad på min acne faktiskt. Försökte skicka tillbaks en burk jag inte hade öppnat än men det hade gått för många dagar. Istället svarade de bara att jag borde äta mer, och fortsätta i flera månader för att se resultat. Det var alltså vitamin b5. Är det samma sak som patotensyran alltså? Har också hört att man kan testa det istället om inte B5 fungerar? Förvirrad :-/
John says
Pantotensyra och vitamin b5 är exakt samma sak. De flesta vitamin har ett kemiskt namn också, i det här fallet ”pantotensyra”. Kan tänka mig att de vill att man ska köpa ännu mer. Som sagt, bra sätt att stjäla folks pengar.
Jennie says
Jag köpte dumt nog något som kallas för ”great earth” pantotensyra-tabletter på hälsokostbutik. Hade läst på flera sidor på internet med helt fantastiska recensioner om det. Måste säga att jag inte såg den minsta skillnad faktiskt. När jag därefter läste på lite mer om det såg jag att varenda diskussionsforum om ämnet är fullt med inlägg som rosar vitaminb5. det är ju helt uppenbart att det är någon med eget intresse i försäljningen som skriver dessa inlägg, de har alla ett visst mönster. Låter alldeles för ”säljande” för att vara riktiga kommentarer. Kan ni inte skriva lite om vem som egentligen ligger bakom försäljningen? Folk som skor sig på andras ohälsa, fyfan.
Pengarna i sjön!
/Jennie
Lotta says
Jag kan bara hålla med. Jag har testat diverse ”hokuspokus-kurer” med åren men det enda som hjälpt har varit tetralysal som jag åt under flera års tid. Ångrar idag att jag kastade bort flera tusen på b-vitamin som inte gett den minsta effekt.