Alla upplever emellanåt torr hud. I Sverige bidrar klimatet till att torka ut huden, framförallt vintertid. Eftersom det yttersta lagret av huden består av döda celler, måste torr hy behandlas på djupet och inifrån. Förutom fuktgivande och mjukgörande salvor och krämer finns det en hel del kostråd och levnadsvanor man kan se över. När torr hud väl har uppstått kan det ta tid att behandla, och därför är det minst lika viktigt att känna till hur man kan förebygga att det uppkommer.
Varför får man torr hud?
Huden är ett fantastiskt organ som skall motstå mekanisk nötning, reglera kroppstemperatur och skydda oss mot omvärlden.
Huden består av tre lager (utifrån och in):
- Epidermis -”hornlagret”. Består av döda hudceller. Dessa byts ständigt ut, och ersätts av nya celler underifrån. Detta lager kapslar in fukt.
- Dermis – ”läderhuden”. Viktig för elasticitet och spänst.
- Subcutis – ”underhuden”. Innehåller fettceller, lagrar vätska och fungerar skyddande.
Fukthalten regleras beroende på fuktigheten i omgivningen. Om man befinner sig i torr miljö, torkar hornlagret snabbt ut.
Det finns ett antal faktorer som kan påskynda uttorkningen:
- Torr luft – framförallt vintertid är luftfuktigheten mycket lägre. Dessutom utsätt huden för påfrestningar i form av kallt väder och vind. Detta gäller även inomhusluftens klimat.
- Tvål och diskmedel – dessa sk ”detergenter” löser upp fett mycket effektivt. Hudens så viktiga fettlager urholkas snabbt om man exempelvis handdiskar utan handskar.
- Eksem och andra hudsjukdomar
Kräm, salva eller lotion?
Det finns en rad olika fuktgivande och mjukgörande preparat att tillgå. Ibland kallas de alla felaktigt för salvor eller krämer, men det är faktiskt en distinkt skillnad mellan dessa beredningar. Vilken benämning som ett preparat har bestämms av dess fettinnehåll. Generellt gäller att ju fetare kräm desto bättre fuktgivare, men feta krämer har en tendens att kladda väldigt mycket, och är inte alltid praktiska att använda.
- Kräm – fetast, används vid mycket torr hud, med fördel kvälls och nattetid.
- Salva
- Lotion – bra för att smörja in hela kroppen, med fördel efter duschning, då huden lättare absorberar fukten.
Om man har mycket torr hud rekommenderas även peeling c:a en gång per vecka. På så vis avlägsnar man döda hudceller och därmed blir absorbtionen av fukt bättre.
Tillsats av urea, karbamid etc?
Hudläkare skriver oftast ut mjukgörande preparat som innehåller vissa ingredienser som binder fukt. Karbamid har mycket bra egenskaper att binda fukt och lagra den i huden. En nackdel är att det kan svida när man smörjer in det, och det rekommenderas därför sällan till mindre barn. Oftast svider det mest i början när huden är som torrast.
Torr hud och diet?
Det finns en del myter kring hur kost skulle kunna bota hudsjukdomar, bl.a. den sk ”psoriasisdieten”. Generellt finns inga starka bevis för att denna diet skulle fungera, och det finns inte heller någon vetenskaplig grund för påståendet. Däremot blir vissa patienter med torr hud faktiskt förbättrade av att lägga om sin diet, varför det kan vara värt att testa.
Diet och kostomläggningar kan förbättra en rad olika inflammatoriska sjukdomar, även hudsjukdomar.
- Dricka vatten – för några år sedan gick var och varannan omkring med en vattenflaska i handen. Det främsta argumentet var att det i allmänhet skulle vara ”hälsosamt”. Den generella rekommendationen är att drick c:a 2 liter vatten per dygn. Vissa personer som har ovanliga sjukdomar rekommenderas att dricka desto mer. Är man frisk finns däremot inga starka belägg för att det skulle vara nyttigt att dricke extra mycket vatten. Har man torr hud kan man se över sitt vätskeintag. Dricker man flera liter extra om dagen finns det dessutom risk för att man rubbar kroppens saltbalans, vilket på sikt kan vara mycket farligt. Är man fullt frisk och befinner sig i normalt klimat räcker det att dricka när man är törstig.
- Fiskolja – innehåller ”essentiella fettsyror”, vilket betyder att kroppen ej kan tillverka dem själv. De är viktiga byggstenar för hudcellerna och brist kan bidra till torr hud. Dessa oljor kan också köpas i diverse hälsokostpreparat. Titta efter preparat som innehåller:
- GLA
- EPA
- DHA
- Omega-3 och Omega-6. Dessa oljor är dessutom bra för hår och naglar och har många andra hälsobefrämjande effekter.
- Vitaminer
- Vitamin B – finns som rena vitamintabletter eller ingår rikligt kapslar med ”öljäst”
- Vitamin C – är viktigt för att hudcellerna skall kunna tillverka kollagen. Tillskott är även bra för immunsystemet. Det finns däremot inga belägg för att överdrivet intag skulle vara extra bra. Oklar effekt vid torr hud.
- Mineraler – zink.
Luftfuktare mot torr hud
På vintern kan man med fördel använda sk ”luftfuktare” i hemmet för att öka luftfuktigheten. Torr hud och torra slemhinnor minskar. Det finns numera väldigt enkla fuktare som exempelvis hängs på ett element och fylls med vatten. Värmen gör så att vattnet långsamt avdunstar. Vill man istället ha bättre kontroll kan man köpa mer avancerade modeller där luftfuktighetens procenthalt kan ställas in. Luftfuktaren känner sedan konstant av fuktigheten i rummet, och justerar den.
Bästa strategin för att behandla torr hud är dock att förebygga att det uppkommer. Flera av tipsen som beskrivs i eksemskolan kan med fördel användas om du lider av torr hud.
Lämna ett svar