Termen ”solallergi” används flitigt för att beskriva diverse utslag som uppkommit när man utsatt sig för solens uv-strålar. I själva verket finns det en rad olika orsaker till varför man kan reagera på solljus. Vid långvariga besvär som inte kan förklaras av vanlig ”solsveda” eller ”soleksem” bör man fundera kring andra orsaker. Gemensamt för olika former av solallergi är de orsakas av en allergisk reaktion som triggas av solljus.
1. Brännskada – ”solsveda”
Något som alla känner igen. Ger upphov till en jämn rodnad, sveda och klåda. En vanlig missuppfattning är att man kan fortsätta sola trots solsveda bara man ”smörjer in sig ordentligt” med hög solskyddsfaktor. Solskyddsprodukter reducerar visserligen mängden uv-strålning som når huden, men blockerar dem inte helt. Om huden börjar bli röd och man väl har brännt sig bör man alltså inte sola mer tills det lagt sig.
2. Polymorf ljusreaktion (”soleksem”)
Namnet betyder att hudutslagen kan se ut på många olika sätt ”polymorft”. Kliande röda utslag som uppkommer på försommaren. Brukar gå över inom några veckor efter att huden ”vant sig”. Läs vidare under artikeln om soleksem där detta beskrivs mer utförligt.
3. Fototoxisk reaktion
Kombinationen läkemedel och sol kan i vissa fall ge hudutslag. Detsamma gäller för vissa ingredienser i salvor,smink mm. Detta beror på att uv-strålarna bryter ner läkemedlet eller någon ingrediens i beståndsdelar som kroppen reagerar på.
Man ska helt undvika sol om man står på vissa läkemedel (t.ex. tetracyklin). I listan nedan radas ett antal läkemedel upp som kan ge utslag vid solning. Enskilda individer reagerar däremot olika. Läs bipacksedeln eller FASS för info om eventuella biverkningar i kombination med sol.
Tll skillnad mot vanliga soleksem brukar denna typ av utslag inte gå över senare på sommaren. Besvären brukar bestå så länge man utsätts för sol (och intar läkemedlet eller använder produkten).
Utvärtes produkter
- Solskyddsprodukter
- Parfymer och deodoranter
- Smink och kosmetika
- Antibiotikasalva
- Aloe Vera (vissa beredningar med mycket hög koncentration)
Invärtes
- Antibiotika
- Sulfonamider
- Tetracyklin
- Neuroleptika (phenothiaziner)
- Diuretika (vätskedrivande)
- P-piller och diverse hormonpreparat
- Ibuprofen
- Ipren
- Naproxen
4. Aktinisk prurigo
Ovanlig form av soleksem som är ärftlig. Förekommer framförallt hos individer från central- och sydamerika. Motsvarande symtom som för soleksem men betydligt intensivare. Besvären kommer också tidigt redan i barndomen.
5. Solurtikaria
Ovanligt, drabbar främst unga kvinnor. Efter vistelse i sol uppkommer urtikaria (”nässelutslag”), små upphöjda rodnade utslag.
6. Kost och diet?
Vissa personer hävdar att de får solutslag om de ätit vissa födoämen. Andra beskriver att deras besvär förbättrats eller försvunnit helt efter en viss kostomläggning. Som vid så många andra sjukdomstillstånd kan födan sannolikt påverka benägenheten att reagera mot sol. Det finns emellertid inga generella rekommendationer vad man bör undvika. Kännt sedan länge är dock att betakaroten (som bl.a. finns rikligt i morötter) minskar risken för klassiskt soleksem.
peter andersson says
Fel här och på nätet i övrigt angående tetracyklin då problemet med sol inte alls rapporterats en enda gång i Sverige. Det gäller problem som folk fått i soliga länder där de exponeras för sol hela året om.
Det är när folk solar sig och bär solskyddsmedel som det kan bli en reaktion men beror då oftast på en kontaktallergi från solskyddsmedel eftersom solskyddsmedel inte alls är så bra för människan.
Här finns en lista som visar rapporerade fall och Tetracyklin finns inte alls med där. Doxycyklin finns med men den ska inte blandas ihop med tetracyklin då dessa båda interagerar med varandra på ett dåligt sätt och därför inte ska användas samtidigt.
Se listan här:
http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER—2001/Fotosensibiliserande-lakemedel—En-genomgang-av-rapporterade-fall-1991-2000/
Tetracyklin och stark solning är som all annan stark solning inte att rekommendera men det är då inte tetracyklinet som är problemet utan solningen i sig. Mycket myter om Tetracykliner på nätet beroende på rapporterade utländska fall som troligtvis beror på användande av solskyddsmedel.
John says
Intressant kommentar…
Listan du hänvisar till nämner ju dock ”rapporterade fall”. För att ett fall skall räknas som rapporterat krävs att:
1. Patienten berättar för läkaren att denne fått utslag.
Och för det första så vet jag att många missar att först och främst informera om risken (om den nu finns eller inte låter jag vara osagt). Om en patient får utslag så är det alltså inte alla som kopplar det till att det är kombinationen med läkemedlet som kan vara boven. Har man inte informerat om detta så drar de flesta slutsatsen att utslagen orsakats av något helt annat. Och i de fall som patienten faktiskt misstänker denna koppling sär det många som inte påpekar det för läkaren. Utslagen kanske inte är alltför ovanliga. Om man vet orsaken så bryr sig många inte heller om att kontakta läkare igen.
2. Att läkaren rapporterar fallet till läkemedelsverket.
Utslag etc betraktas sällan som någon allvarlig biverkan. (Det finns undantag. Vissa utslag relaterade till Steven-Johnsons syndrom mm kan vara direkt livshotande), men mindre hudutslag skulle de flesta läkare inte rapportera.
Så sammanfattningsvis finns det sannolikt ett stort mörkertal med patienter som för det första inte rapporterar sina eventuella biverkningar. Och för det andra så finns det en hel drös med fall som inte rapporteras till läkemedelsverket.
Men ska kolla upp om jag hittar någon internationell rapport som är bättre.
Margareta Strandell says
Jag haf då fått solexzem i smb med tetracykliner och solning ( utan solskyddsmedel) .Jag förstod vad det var, gick aldrig till dr.