Det är inte helt lätt att hålla isär terminologin när det gäller allergi och överkänslighet. Är jag allergisk eller överkänslig? Vad menas med fördröjd överkänslighet?Överkänslighet kallas på medicinskt språk för hypersensitivitet. För att röra till det än mer finns det dessutom hela fyra olika typer av hypersensitivitet. Och en av dessa är den typen som kort och gott brukar kallas för ”allergi”.
Hypersensitivitet typ I – ”Allergi”
Denna överkänslighet styrs av sk mastceller. En person som är allergisk har ovanligt hög halt av antikroppar. Antikroppar kallas även för immunoglobuliner, förkortat Ig. Vid allergi har man höga halter av IgE i blodet. Detta kan mätas med allergitester.
En antikropp har egenskapen att den kan känna igen och binda till ett visst ämne. Den är specifik för något. Hos en allergiker är dessa antikroppar exempelvis riktade mot proteiner från jordnöt eller pollen.
När antikroppen binder till ett sådant ämne ändrar den form. På så sätt signalerar den till celler i kroppens immunförsvar att den är aktiverad. Immuncellerna aktiveras för att bekämpa det främmande ämnet.
Antikroppar av typen IgE sitter bundna till mastceller. När de stöter på ett allergen signalerar de direkt till mastcellen som frisätter stora mängder av ett ämne som heter histamin. Histaminet påverkar slemhinner i kroppen vilket ger allergiska symtom:
- Näsan svullnar
- Man nyser
- Ögon tåras och rinner
- Luftvägarna svullnar, vilket leder till hosta, astma mm.
Hypersensitivitet typ II – ”Antikroppsberoende”
Denna variant är snarlik typ 1, men kliniskt ter det sig inte alls som allergi. Istället för IgE, är den beroende av IgG eller IgM. Av oklar anledning bildar kroppen ibland antikroppar som attackerar de egna cellerna. Något som kallas för autoimmun sjukdom. Immunförsvaret bryter alltså ner kroppens egna celler.
Detta förekommer vid en rad olika sjukdomar, bl.a:
- Myasthenia Gravis
- Goddpasteurs syndrom
- Trombocytopeni
- Graves sjukdom
Trots namnet så har denna reaktion alltså inget med allergier att göra överhuvudtaget.
Hypersensitivitet typ III – beroende av ”immunkomplex”
Medieras av IgG-antikroppar riktade mot lösliga ämnen. Antikropparna binder till olika partiklar och bildar stora ”klasar”, även kallat immunkomplex. Dessa cirkulerar runt i blodbanan och fastnar förr eller senare i njurarna eller i lederna. Väl där utlöses en liten lokal inflammation. På sikt förvärras inflammationen vilket kan leda till en rad olika sjukdomar. Exempel på dessa sjukdomar är:
- Reumatoid artrit
- SLE (Systemisk lupus erythematosus)
- Serumsjuka
Inte heller den reaktion har något med allergier att göra.
Hypersensitivitet typ IV – ”Fördröjd eller cellmedierad”
Denna variant förekommer vid vissa specifika allergier, men kan också vara del i annan sjukdom. Det är alltså en blandvariant. Här handlar det inte alls om antikroppar. Istället är det immunsystemets vita blodkroppar (T-celler) som reagerar mot främmande ämnen.
Detta är en kedjereaktion med många steg. Det tar många timmar, upp till ett dygn, innan man får symtom. Av den anledningen kanske en person med kontakteksem inte får besvär förrän dagen efter man blivit utsatt för något man är överkänslig mot. Det är viktigt att komma ihåg att inte all allergi kommer på studs. Fördröjd överkänslighet är knepigt att misstänka, eftersom man inte alltid ser kopplingen mellan exposition och symtom. När man väl får utslag, magknip eller annat funderar man sällan på vad man gjorde dagen innan. Istället är det lätt att fundera på vad man gjorde nyligen, och därmed drar man fel slutsatser.
Exempel på fördröjd hypersensitivitet:
- Kontakteksem
- Latexallergi
- Glutenintolerans
Sammanfattningsvis
- Överkänslighet = Hypersensitivitet
- Det finns 4 typer av hypersensitivitet (typ I-IV)
- Typ I = det man kallar för ”klassisk” allergi
- Typ IV – förekommer vid kontakteksem, latexallergi, glutenintolerans mm. Kallas inte för allergi, bör benämnas överkänslighet (eller hypersensitivitet).
Lämna ett svar