Torr luft, isande vindar och kallt klimat är mycket påfrestande för huden. De flesta kan drabbas av torr hud i ansiktet på vintern, men vissa får till och med påtagliga köldeksem.
Vem drabbas?
Det är vanligt att personer som har benägenhet för eksem får ökade besvär på vintern.
Utseende
Köldeksem förekommer framförallt på oskyddade hudpartier som utsätts för påfrestningar. Huden kan bli röd, narig och klia. Det kan till och med uppkomma små blåsor som vätskar sig. När blåsorna torkar upp är det stor risk för besvärande sprickbildning, som kan ta tid att läka.
- Ansiktet generellt
- Särskilt kring munnen och läpparna – blåsbildning
- Händerna kallas ibland för ”vinterfingrar” eller ”vinterhänder”
Förebygga köldeksem
Det är inte helt lätt att skydda sig mot köldutslag, särskilt i ansiktet. Det gäller att täcka den utsatta och drabbade huden med skyddande plagg. Händerna skyddas lätt med ordentliga vantar. Ansiktet kan skyddas så gott det går med halsduk. Vid extrema förhållanden eller skidåkning mm är det ännu bättre om man kan bära ”rånarluva” eller särskilda plagg i fleece som täcker och värmer riktigt bra.
Läpparna mår bra av att smörjas in med ett cerat eller vaselin. Det finns en överdriven myt om att man skulle bli ”beroende” av exempelvis Lypsyl om man använder det konstant. Är läpparna torra skall de smörjas för att förebygga hudbesvär.
Köldurtikaria
Man kan även drabbas av nässelutslag pga kyla. Det ser ut ungefär som myggbett. Små ljusa upphöjda ”kvaddlar” på rodnad bas.
Solskyddskrämer på vintern
Om man utsätts för starkt solljus under vinterhalvåret dröjer det inte lång tid innan man bränner sig. Huden är ytterst känslig eftersom den inte utsatts för solens strålar på länge. Kvarstående ”röda utslag” behöver inte vara eksem, utan kan lika gärna vara en lätt solskada. Förebyggs lättast med solskyddsprodukter.
Behandling
Utslagen kan delvis förebyggas om man smörjer in sig med mjukgörande hudsalva och följer allmänna råd vid eksem och torr hy.
Däremot är det viktigt att inte smörja in sig precis innan man går ut i kylan. Då finns det i värsta fall risk för köldskador. Låt salvan eller krämen torka in ordentligt innan du går ut.
Liksom övriga eksem svarar köldelsem ofta bra på kortisonsalva. det finns att köpa receptfritt på apoteket. Man bör vara försiktig med användning i ansiktet, särskilt kring ögonen. På händerna kan det behövas starkare preparat. Rådgör med husläkaren.
Köldskador
Benämns även kylskador eller förfrysningsskador och kan vara allvarligt. Särskilt om det drabbar ansiktet där man inte gärna vill ha missprydande ärr. Ett säkert varningstecken är att man ser ”vita fläckar” på huden. Anledningen till detta är att blodflödet stängs av. på sikt kan det leda till vävnadsskada. Vanligt är att det uppstår på kinder eller nästippen. Då gäller det att snabbt söka skydd inomhus så att huden långsamt kan återfå sin cirkulation.
Det är alltså viktigt att inte förväxla köldutslag med köldskador. Rådfråga läkare om du är osäker.
[…] Symtomet har ett eget namn, nämligen “Raynauds fenomen”, eller kort sagt “Raynauds”, efter läkaren som beskrev det för första gången. Det kallas också kort och gott för ”vuta fingrar”. Dock inte att förväxla med ”vinterfingrar, eller ”vinterhänder”, som snarare beskriver torr hud med eksem som uppkommer på vintern. […]