Vissa allergier, däribland pollenallergi kan botas med hjälp av så kallad hyposensibilisering. Metoden går ut på att man regelbundet får sprutor med mycket små mängder av ämnet man är allergisk mot. Man kan likna det vid en typ av vaccination. Efter hand ökar man dosen. Kroppens immunförsvar ”vänjer” sig på så sätt vid allergenet, och i lyckade fall kan man ofta bli helt fri från allergin.
Det finns de som påstår att man kan lindra sin pollenallergi genom att på liknande sätt äta små mängder honung dagligen. Alltså en typ av naturlig hyposensibilisering.
När jag först hörde detta var jag ganska skeptisk. Det låter tilltalande, men kanske lite väl bra för att vara sant. På senare år har jag dock stött på allt fler som hävdar bestämt att metoden faktiskt hjälpt dem. Detta låter ju minst sagt spännande och måste härmed granskas närmare.
Undvik metoden om du också är allergisk mot honung
Det säger sig kanske självt, men bör ändå påpekas för sakens skull. En del pollenallergiker får allergiska reaktioner av honung. Man kan kalla det för ”honungsallergi”, men det är helt enkelt rester av pollenpartiklar som man reagerar mot. Är man kraftigt allergisk gör man klokt i att vara försiktig. Likaså om man vet med sig att man direkt inte tål honung.
Honungen ska vara närproducerad
Vissa pollenallergiker märker att deras allergi blir bättre, eller sämre, när de åker iväg till annan ort. Vissa upplever exempelvis att deras allergi blivit bättre när de flyttat från södra Sverige till Norrland. Detta kan naturligtvis bero på att mängden pollen i luften varierar där man befinner sig, men det tycks inte vara hela förklaringen.
Är det skillnad på pollen och pollen?
-Ja, det tycks vara en viss skillnad. Med molekylär teknik har man studerat pollen från olika delar av landet. Det visar sig att pollenpartiklar skiljer sig något åt i sin uppbyggnad. Detta har en helt logisk evolutionär förklaring. Exempelvis har björkar som vuxit åtskilda under flera årtusenden har utvecklats något olika, och deras pollen ser därför inte identiskt ut.
En fjällbjörk och en skånsk björk avger alltså björkpollen som skiljer sig något åt. Är man lätt allergisk kan man reagera mer eller mindre på de olika typerna. Om man är kraftigt allergisk är risken dock stor att man reagerar ordentligt på bägge.
Vill man testa att lindra sin pollenallergi med honung bör man alltså prova med en närproducerad produkt. Det fungerar rimligtvis bättre. Importerad honung har troligtvis en helt annan sammansättning och har troligtvis ingen större effekt alls.
Honung minskar besvär hos björkpollenallergiker
I en finsk studie av Saarinen med flera lät man personer med allergi mot björkpollen äta honung under flera veckor innan pollensäsongen. En grupp fick äta honung som särskilt var framställd från björk. Den andra gruppen fick äta honung från bin som även besökt olika växter. Resultatet var tydligt:
- I gruppen som fick björkhonung upplevde 60% symtomlindring, mätt med en daglig skattningsskala.
- De rapporterade även 70% färre dagar med svåra besvär av sin allergi
- Användningen av allergitabletter minskade med hela 50%
Gruppen som fick ”blandad” honung rapporterade nästan lika bra resultat, men minskningen av medicinering var inte lika stor.
Hur bör man då gå tillväga?
Än så länge finns det dock inte tillräcklig med forskning för att kunna ge några klara riktlinjer för hur metoden kan användas, eller ens om, den bör användas. Tillsvidare får det betraktas som ett intressant och lovande fenomen, som läkarkåren ännu inte kan ställa sig bakom.
Kom ihåg
- Metoden är spännande men ännu finns inga helt säkra bevis för att den verkligen fungerar
- Det finns risk för allergiska reaktioner mot honung om man har pollenallergi – var försiktig!
- Undvik alltid honung till spädbarn (under 1 år) – Det finns en sällsynt men allvarlig sjukdom som kallas för ”spädbarnsbotulism”, som kan orsakas av klostridiumbakterier som kan förekomma i honung. Vuxna har en skyddande tarmflora och ett väl utvecklat immunförsvar som skyddar om man skulle få i sig dessa. För barn kan det dock vara farligt.
Referenser:
Birch pollen honey for birch pollen allergy – a randomized controlled pilot study. Int Arch Allergy Immunol. 2011;155(2):160-6.
Rekommenderad läsning:
sonja werner says
Saarinen- Haahtelas studie är finsk, inte schweizisk
John says
Mycket riktigt, tack för påpekandet!