Hur ska man agera vid getingstick? Hur lindrar man smärtan och svullnaden på bästa sätt?
Varje individ kan reagera olika efter stick av geting eller bi. Vanligast är att det uppkommer en distinkt smärta redan inom några sekunder. Intensiteten kan variera. Vissa uppger mycket svår pulserande smärta, andra tycker endast att det bränner lite lätt. Skillnaden beror sannolikt på att individers immunförsvar reagerar olika. Mängden gift som injicerats kan också variera och det kan vara skillnad på giftet mellan olika insekter.
Getingen räknas faktiskt som det farligaste djuret (eller snarare insekten) i Sverige. För en person som har getingallergi kan det innebära livsfara att bli stungen.
När ska man uppsöka sjukhus?
Vid följande tillstånd:
- Svårigheter att andas
- Svimning och förlorat medvetande
- Kräkning och magont
- Stick i svalg eller tunga
- Om personen har känd svår getingallergi
- Om man blivit stungen av flertalet getingar vid samma tillfälle
Barn
Om små barn blir stungna av bi- eller geting bör man vara frikostig med att kontakta sjukvårdsrådgivningen. Speciellt om det gäller spädbarn. Mängden gift är relativt sett mycket högre för ett barn som kanske bara väger några kilo, jämfört med en vuxen.
Geting eller bi?
Oftast hinner man se insekten som sticker. Getingen känns igen på sina karakteristiska gula och svarta ränder. Ett bi är mer brunfärgat.
Om gadden sitter kvar efter sticket är det troligtvis ett bistick. Biets gadd har nämligen hullingar som gör att den fastnar i huden. Efter ett getingstick ser man endast ett litet hål, men det kan snabbt svullna igen.
Avlägsna giftet
I hollywoodfilmer kan man se hur hjältar suger ut gift efter ormbett och liknande, eller klämmer ut det efter att ha skurit sig lätt med kniv. Detta förvärrar i regel bara symtomen.
Ett knep som däremot fungerar, men inte är lika macho, är att suga ut giftet med en sockerbit.
Sockerbiten fuktas lite lätt och trycks sedan försiktigt mot bettstället. Vänta sedan ett par minuter. Sockerbitar suger mycket effektivt åt sig vätskor och drar därmed ut giftet. Undvik att pressa alltför hårt, det går inte snabbare för det.
Lindra svullnad
- Bästa sättet att lindra svullnad är genom att kyla området med exempelvis en isbit.
- Man bör vara försiktig med sk ”kylsprayer”, risk för köldskada finns.
- Pressa eller klia inte kring stickstället.
Åtgärder
- Ta bort gadden om den sitter kvar. Använd pincett eller tanpetare och försök skrapa bort gadden. Undvik att ”klämma om gadden”, det sprider endast giftet och ökar hudirritationen och svullnaden ännu mer.
- Om du blivit stungen i arm eller ben, höj då kroppsdelen under minst 10 minuter.
- Glöm inte att ta eventuella ringar eller armband om du blivit stucken i handen. Risk finns att området svullnar upp ordentligt och då finns risk för svår vävnadsskada. Det händer varje år att läkare tvingas klippa sönder bl.a. vigselringar för att rädda ett finger.
Smärtan brukar klinga av inom några timmar och svullnaden är i regel borta inom 5 dagar. I sällsynta fall kan området bli infekterat. Om man upplever tilltagande rodnad, svullnad, smärta och varbildning efter getingstick skall man kontakta läkare.
Första getingsticket sällan det farligaste
Många oroar sig för att de eller deras barn skulle vara allergiska mot getingstick. Det uppstår då lätt panik när det första sticket inträffar. Getingallergi utvecklas dock inte innan man utsatts för giftet vid minst ett tillfälle. Ibland krävs det upprepade kontakter innan allergin blommar ut för fullt. Detta är viktigt att komma ihåg.
- Getingallergi kan utvecklas i vilken ålder som helst.
- Att man blivit stucken tidigare, och bara reagerat lite lätt, är ingen garanti för att det skall gå lika smärtfritt nästa gång.
- Ta alltid getingstick på allvar. Kontakta sjukvårdsupplysningen eller vårdguiden om du är osäker.
Erik says
Tänkte bara tipsa om att det finns utmärkta allergitester numera för geting. Sedan en god vän vara nära att stryka med efter ett getingstick så har jag varit livrädd för att råka ut för detsamma. Råkade nämna detta när jag var på vårdcentralen, och de nämnde då att man kan testa om man är allergisk eller inte. Man kan tydligen också se lite hur allergisk man är.
Börje Sporrhed says
Jag har vid två tillfällen åkt med ambulans p.å p.g.a. getingstick har behandlas under 5 år undrar hur länge är denna behandlingeffektiv? Det är c:a 20 år sedan och enl. Läkare skulle behandlingen räcka livet ut!? Tacksam för svar.