Alla människor har födelsemärken, vissa har fler andra färre. De kan variera mycket i storlek och färg. De flesta är helt ofarliga, men det finns alltid viss risk för utveckling av hudcancer så man bör vara observant.
När är ett födelsemärke farligt?
Först och främst finns det bara ett sätt att till 100% besvara denna fråga. Nämligen genom att låta en läkare göra en bedömning. Tyvärr förekommer det numera att man exempelvis kan ta en bild på en hudförändring med en mobilkamera och låta en läkare bedöma bilden. Det är mycket tveksamt om detta överhuvudtaget är förenligt med god sjukvård eller en tillräckligt adekvat undersökning. För att vara på den säkra sidan skall födelsemärket bedömmas av en hudäkare med ett så kallat dermatoskop. Det är en typ av förstoringsglas med särskilt ljus för att kunna studera förändringen mer i detalj. Ett vanligt foto ger bara en uppskattning.
På vissa vårdcentraler har man möjlighet att ta bilder med ett dermatoskop och låte en hudläkare bedöma bilderna. Om hudförändringen ser farlig ut brukar rekommendationen bli att den avlägsnas kirurgiskt. Förändringen skickas då sedermera på analys där en patolog undersöker den i mikroskop. Då får man en klar diagnos va det rör sig om.
Hur ser en farlig hudförändring ut?
Den kan dessvärre se ut på många olika sätt. Mörka, ljusa, små, stora, plana, upphöjda osv. Det finns inget enkelt svar på denna fråga, och därför ska man alltid låta en läkare göra en bedömning istället. Man kan inte på egen hand avgöra om ett födelsemärke är farligt eller inte.
Vilka kriterier är det man bedömmer?
Helhetsbilden är viktig. Man utgår från Allmänna kriterier, hudtyp och kriterier hos det enskilda födelsemärket.
1. Allmänna kriterier
Först och främst är det av intresse att läkaren frågar om man har någon ärftlighet för hudcancer. Risken är högre om hudcancer förekommer på flera håll i släkten. Har man tidigare haft hudcancer är risken ännu högre. Det har också betydelse vilken hudtyp man har. Till saken hör också att fråga lite om solvanor. Är man en inbiten ”soldyrkare” eller håller man sig helst i skuggan? Risken för hudcancer ökar främst hos personer som brännt sig i solen mycket. Men det finns också en ökad risk hos personer som generellt solar mycket.
2. Hudtyper
- Typ 1 – Rödhårig, fräknig, mycket lätt för att bränna sig, får ofta soleksem.
- Typ 2 – Ljus hy, blond, bränner sig relativt lätt.
- Typ 3 – Kan ibland blir lätt röd, men blr ofta brun eterhand.
- Typ 4 – blir aldrig röd och har lätt för att bli brun.
- Typ 5 – Mörk hy och hår, bränner sig aldrig.
Risken för hudcancer och malignt melanom är högre för de förstnämnda hudtyperna, men alla kan drabbas.
3. Kriterier för födelsemärket
Det finns en del minnesregler för att bedöma hudförändringar, bland annat den sk ABCDE-regeln.
A – Asymmetry (assymetri). En hudförändring som är oregelbunden till sin struktur är oftare malign.
B – Border (avgränsning och ytterkant).
C – Color (färg) Ökad pigmentering, dvs mycket mörka hudförändringar är oftare farliga, men det förekommer också undantag.
D – Diameter (storlek, oftast över 6 mm i dimater) Om hudcancer har utvecklats växer oftast hudförändringen, och det är mycket ovanligt att den är liten när man väl upptäcker den och ställer diagnos.
E – Evolution (förändring över tid). Varningsklockor ringer så fort en hudförändring börjar förändras på något sätt. Det gäller om den tillväxer i storlek, ändrar färg, vätskar sig eller blöder etc.
Ju fler av kriterierna som är uppfyllda, desto större risk för bl.a malignt melanom eller annan hudcancer. Det är också viktigt att vara särskilt uppmärksam på förändringar över tiden. Om ett födelsemärke börjar växa, klia, blöda eller ändra form skall man söka läkare omgående.