Efter kontakt med klorerat vatten kan man få röda ögon eller hudutslag, särskilt om man för övrigt har känslig hud. Hos vissa blir besvären extra uttalade och många undrar därför om de drabbats av klorallergi. Allergi är däremot en reaktion som beror på att immunförsvaret aktiveras, men någon riktig ”allergi mot klor” existerar egentligen inte. En mer korrekt benämning är i så fall kloreksem.
Klor irriterar framförallt slemhinnor, som finns i näsa, ögon, och övre luftvägar. Förutom hudutslag förekommer därför även:
- Röda ögon, som kliar och skaver
- Nysningar
- Hosta och känsla av torrhet i halsen
- Astma – i svåra fall
Behandling av hudutslag vid ”klorallergi”
Eftersom detta inte är någon riktig allergi, utan snarare en överkänslighetsreaktion, hjälper inte heller allergitabletter. Vissa äldre allergimediciner med antihistamin (exempelvis Tavgegyl), har däremot en generell klådstillande effekt. Därför kan vissa ändå tycka att denna medicin hjälper något, men den rekommenderas inte vid utslag orsakade av klor.
Allmänna rekommendationer
Den mest uppenbara behandlingen är naturligtvis att försöka avstå från att bada i klorerat vatten. Många föräldrar önskar dock att deras barn ska kunna delta vid skolaktiviteter eller simskola. I så fall rekommenderas att:
- Använd badmössa – särskilt om det kliar eller svider i hårbotten efter bad
- Simglasögon rekommenderas starkt – då slipper man åtminstone besvär från ögonen
- Smörja in huden med en återfuktande hudlotion ofta, både föra och efter bad. En torr hud är mer benägen att reagera negativt mot klor
- Duscha ordentligt efter bad, använd tvål och schampo
- Hydrokortison kan användas för att lindra uppkomna hudutslag
- Vissa rekommenderar näsklämma – det är ett utmärkt tips som delvis förhindrar att man får in vatten med klor i näsan. Dock kan det kännas lite ovant om man inte är van att andas via munnen när man simmar. Har man otur så kan man dessutom råka ut för ”kallsupar” om man får in badvatten i munnen i samband med ett andetag. Här krävs en del träning och det kan ta tid att vänja sig.
- Öronproppar – kan användas om det brukar klia i öronen
Är symtomen alltför svåra ska man naturligtvis avstå helt från kontakt med klor.
Hur simmaren Lars Frölander botade sin klorallergi med ny kost
Den svenske simmaren och OS-medaljören Lars Frölander, led under flera år av klorallergi. Symtomen blev till slut så pass besvärande att han funderade på att helt överge sin idrottskarriär. Han besvärades också sedan länge av återkommande förkylningar. Hjälpsökande som han var vände han sig till en rad olika hälsoexperter. Till slut blev han rekommenderad att lägga om sin kost. Han slutade helt med mjölk, vete och socker. Istället försökte han äta så nyttigt som möjligt, och undvek helt halvfabrikat. Till slut valde han även att bli vegetarian. Efterhand förbättrades hans hälsa, och i samband med detta klingade även hans klorallergi av. Efter en tid var han i det närmaste besvärsfri.
Rekommenderas detta generellt vid klorallergi?
Nej, det finns inga stora studier som stödjer att någon specifik kost skulle minska överkänslighet mot klor. Däremot finns en del studier som visar att diverse sjukdomstillstånd kan lindras eller till och med botas med viss kost. Vad vi äter påverkar till stor del hur vi mår. Överkänslighet beror på att kroppens immunförsvar aktiveras inadekvat, och till viss del kan man troligtvis påverka dess funktion genom att ändra kosten. Exakt hur är dock oklart, och det skiljer sig även från individ till individ. Generellt rekomenderas alltid en hälsosam kost, för att undvika och förebygga en rad olika sjukdomstillstånd.
Lotta says
Annars är det lämpligt att duscha noga FÖRE bad, då fäster inte kloret på huden!! Före är viktigare än efter!!